Ha megtehetném, nem kegyelmeznék...

Remek világban élünk. Elég egy híradót végignézni, s kiderül: felgyújtotta, leugrott, rálőtt, karambolozott, recesszió, gazdasági válság, görög csőd s a végére: édes rózsaszín leopárd kölykök esznek banánt. S nem is vitatkozunk, mert ez van. De én azt is tudom, hogyan lehetne másképp.

A tudomány pillanatnyi állása szerint nincs egyéb értelmes civilizáció, amelyről tudnánk. Ám az is tény, hogy sokkal több realitása van annak, hogy létezik, csak még nem láttuk, mint annak, hogy nincs is. De nem ezen a vonalon szeretnék ma elindulni.

Kezdetnek itt a gazdasági helyzetünk és a várható további recesszió. S minden bizonnyal erősen érezni fogjuk ezt mi is, hiába lesz akár körülöttünk is egy „tűzfal”. Hasonlóan az arab államok által kirobbantott felkelések hatására, csillagokba szökő olajárakhoz. De még ettől is szebb történet az amerikai brókerek vagánysága a hitelezés terültén, ami gyakorlatilag az egész lavinát elindította, s amitől vállalkozások cégek, életek dőlnek össze. Nincs itt mese kérem, s mi már meg se lepődünk, hogy szívunk és szívunk. Annak idején már Fábry is humorizált azon, hogy nálunk (egy alkalommal!!) miért nem volt a Gyurcsány kormány idején, nagymértékű gázáremelés, miközben a világban igen: Mert mi már évekre előtte a magas árat fizettük. Idézem: előre szoptunk. S most párhuzamosan a világgal, s erre lehet fogni. Nem kell nagyon messzire a múltba nézni a különböző ígéretekhez, célokhoz, hogy nyugodtan lehajtsuk a fejünket: igen, nekünk soha nem lett jobb. Mindig csak másabb lett. Ha valaki nem tud ügyeskedni, akkor nem megy előre. Sokan nem is tudnak a jövőben sem, csak egy helyben állni, jó esetben.

 

De ugyanezt a képet a világra kiterjesztve egy ideális társadalom képet lefestve haladhatnánk egy ilyen irányban. Tegyük fel, hogy nem csak nálunk, hanem az egész világon a felelősségteljes pozíciókban, hozzáértő emberek ülnek. Tehát szakemberek a jó helyen. Legyen ez a kiindulási alap. Akik ugyan nem jövőbelátók, de a tapasztalataik alapján közel azok. Tegyük fel, hogy az emberek nem csak magukhoz és a közvetlen bevételforrásaikhoz lojálisak, hanem a társadalom felé, tehát a bolygónkon uralkodó civilizáció felé. S miért ne tehetnénk fel ezeket, hiszen ha csak a saját „vezéreinket” nézzük, akkor valami hasonlót mondanak el az eskütételük alatt a parlamentben a mandátumuk kezdetekor. S mi, a szőrös talpú igavonók, miért ne hihetnénk a szavuknak, ha már rájuk bíztuk az országunkat. Hasonlóan a világ vezetőihez.

Szóval ők ülnek ott. Eszükbe juttathatnánk, hogyan lehet, hogy pénz az úr, de ilyen helyzetben mi prímán kibírjuk 0 km autópálya fejlesztéssel. De kibírom különböző turisztikai látványosság (A kedvencem ez a kilátó!) nélkül is. S pénz csak az eszköz, nem lehet a kizárólagos CÉL. S még sorolhatnám.

S tudom, hogy ez hazai viszonylatban kivitelezhetetlen, hiszen az EU erre ad pénzt, nem másra, így erre költjük, lopjuk. De a feltételeim között az EU vezetői is benne voltak. Akkor talán megoldható lenne, hogy ne így történjen. S ők is észreveszik, hogy olyan helyekre csoportosítsunk pénzeket ezekben az időkben, ahol tényleg lenne helye. S ebben a világban talán nem lenne a bolygó egyéb pontjai között sem ekkora látványos torzulás, olyan okból, hogy oly szerencsések néhol. Gondolok itt a rajtuk kívül álló természetes anyagok felhalmozódására.

 

Vagy ott vannak a NASA látványos kutatásai, amelyek nélkül a hétköznapi ember, jóformán, még mindig, a középkori tál alakú Föld, eszméjét szajkózná. S kellenek is nincs vita, hiszen a napszondák is sosem látott képeket küldenek. Olyan erőforrásokat mozgat meg a NASA 'egyedül', ami a mi Kelet-Közép-Európai viszonyainkban komplett országok teljes hitelállományát rendbe tenné egy életre.

De tekintsünk hazai vizekre. Íme egy érdekes adat. Itthon egy kutyus közel négyszer annyit keres mint egy kezdő pedagógus vagy kezdő orvos. (10 leggazdagabb magyar állat - Itt szó szerint értendő!) S azt is tudom, hogy ez kirívó példa, mert a kutyák a legritkább esetben keresnek egyáltalán bármilyen pénzeket is. S az is világos, hogy a fizetések egyenlőtlenek itthon. Jöhetnének ide a férfi-nő kereseti diagramok vagy a területi megoszlások. De mivel most egy ideális társadalomban gondolkozunk, ezért ilyen elő sem fordulhat, hiszen minden munkaadó tudja, hogy a kenyér és a tej, szintén családokat tart el. Ha nincs aki megvegye, akkor nem sokára nem lesz aki megtermelje és akkor már az sem veheti meg, aki megtehetné. Hopppáááá… ez megint a jogalkotók kérdésköre, akik tettek már azért, hogy ez ne fordulhasson elő. S itt vannak a legügyesebbek. (A 10 leggazdagabb emberünk) Az összvagyonuk fele(!!) 446,5 milliárd forint. S mivel ebben a lojális társadalomban élünk nem várjuk el a felét, hanem csak 40 százalékát egy összegben, valamit az évi 5 milliárd forint feletti bevételük 20 százalékát, így számukra is bőven átlagon felüli életszínvonal tartható, s még a menybe menetelük is hivatalos keretek között történhetne, még életükben … sokszor. Nem tudok konkrét számokba bocsátkozni, de összehasonlításként álljon itt egy 2003-as adatsor, hogy nyolc év alatt mennyivel gyarapodott a legjobban ’dolgozók’ vagyona.

 

Így azt hiszem a bolygónk jó irányba haladhat pillanatnyilag. S most, hogy haladunk előre gatyába rázzuk a világot, minden kisimul, eltűnnek az éhező árvák Afrikából, a görögök végre végezhetik a dolgukat a transzparens gyártás helyett, az amerikai munkanélküliségi ráta is megoldódott, a hazai roma kérdés már csak a vicces történelem része, elővehetjük az összeesküvőket az energia piacon.

Ebben a pozicionális helyzetben, nincs értelme azoknak a hangoknak, akik az alternatív energia útjába állnak, s nem engedik a kőolajat a múlt ködébe veszni. Elő a víz vagy levegő hajtotta autókkal. A szélerőművek annyi áramot termelhetnek, hogy még az utca túloldalára is jut villanyoszlop minden faluban, a lendkerekes buszok találmánya sem mai ötlet, stb.stb. S így a fenntartható fejlődés is megindul.

 

Minden rendben van, s mindennel meg leszünk elégedve. ….  S akkor már csak egy dologra kell figyelnünk, hogy nehogy visszajöjjön az EMBER és a legemberibb tulajdonsága: a harácsolás.

 

(A cikkek adatait akár bele is szerkeszthettem volna a bejegyzésbe, de nem a számok és a képek volt a fő mondanivalóm. Szerinted legközelebb kifejtsem bővebben?)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vime.blog.hu/api/trackback/id/tr323287894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sikervadász 2011.10.13. 20:54:55

Én hiszek abban, hogy térségünk siralmas helyzete a kommunizmust megélő generáció "kihalásával" és az új nemzedék hatalomátvételével fog elkezdeni ténylegesen javulni.

Efter 2011.10.14. 13:12:32

@Sikervadász: Szavak szintjén még azok is ebben bíznak, akiknek "kihalásában" bízunk. Én is azt remélem, amit írsz.
Ugyanakkor van egy olyan "követő generáció", akik mellettük nőttek fel s nincs más kép előttük, nincs más érték, ami mentén tehetnék a dolguk.
S így azért én elég borúsan látom a dolgot.

2011.10.15. 22:00:00

@Sikervadász: Ez már megtörtént. Az új generáció itt van: Kóka, Bajnai, Lázár Jani és társaik. Ezektől ugyan ne várj semmi jót!
süti beállítások módosítása