Efter 2011.10.20. 16:35

Nyugi! Nincs gáz!

..... melegből könnyű ígérni!

Megint egy olyan hír akadt a szemem elé, ami több mint vérlázító. S megint nem lesz felelőse. Szokás szerint.  Pedig (természetesen) Orbán Miniszterelnök Úr mindent megtett annak érdekében, hogy ne fajuljon idáig a helyzet.

Hidegben ülnek, "tanulnak" iskolákban, írja az Index. Fagyoskodnak óvodákban, tudatja az eduline.hu. S ekkor még lehetne mondani, hogy mozogjanak egy kicsit többet, majd hazamennek és ott jó lesz. De van olyan diák aki nem teheti meg, mert kollégista. Például a gyömrői diákok, az Origo szerint. De az teljesen mindegy, hogy kollégista-e vagy sem, hiszen elég egy délelőtt fagyoskodni a kiadós betegséghez. S itt azért már hosszú napokról volt szó. S a diákok között még olyan is lehet, aki nem örül meg egy hirtelen jött megfázásnak, mert, lehet, talán, hátha tanulna esetleg. S ha még nem is fázik meg, még mindig sérülnek a jogai, mert rövidített órákon vesz részt. (Tudom, tudom a közhiedelemben csak olyan gyerek van, aki utálja az iskolát, de legalább a néhánynak adjuk meg az esélyt, akik erősítik a szabályt, mint kivételek.) Mi lesz ebből? Minden bizonnyal rengeteg hiányzás. De jogosan hiszen betegek lesznek. Vagy a jobb érzésű szülő nem engedi a 15 fokos iskolába gyereket. Pláne kollégiumba, hidegbe, hideg vízbe mosakodni vagy ami még jobb: egy hétig nem mosakodni. Nem engedi, jogosan.

S hogyan történhetett mindez? Több dolog is eszembe jutott. Minden valószínűség szerint valamilyen hihetetlen véletlenek sorozatából összeálló eseménylánc miatt, az összes gázszámla befizetetlen maradt. S senki nem vette észre. Így történhetett meg, hogy ezt senki nem is jelezte a megfelelő szinteken. Gondolom ilyen helyeken csak van egy személy, aki megkapja a befizetésre váró számlákat. Na most. Biztosan úgy lehetett, hogy ez a valaki (vagy valakik, ha már több intézményről van szó) egyszerűen a gázszámlákat félretette (félretették), mivel messze még a tél. S nem is szólt erről senkinek, s nevetett csendesen a markába, hogy milyen jó tréfa lesz ez. Ha így volt akkor a felelős meg is van és csak elő kellene venni az erre a célra, a költségvetésben odaszánt összeget és be lehet fizetni. A felelős vagy a felelősök, szépen haladva felfelé a hierarchiában, meg kereshetne másik állást.

Egy másik verzióm szerint odakerültek a számlák, ahol a helyük volt. Csak egyszerűen nem kerültek befizetésre, mert nem volt miből. Akkor viszont valaki rosszul gazdálkodik. Én értem, hogy a gáz ára változik, de talán nem olyan mértékben, mint a CHF. Tehát egy kicsivel könnyebben tervezhető. Azaz, ide nem tervezték be rendesen. Ekkor viszont szintén meg kellene keresni a felelőst. Én láttam már olyan gazdasági vezért, aki egyszerűen csak akkor továbbította a számlákat befizetésre, ha az már az "utolsó felszólítás" szófordulatát tartalmazta. S meg is történt, hogy későn. Bár az nem gáz volt, hanem telefon. Azóta sem csörög.

De ha már így alakult a helyzet meg kell oldani. S meg is oldották!!! Mivel A Miniszterelnökünk garanciát vállalt arra, hogy minden rendben lesz és az állam átvállalja az önkormányzatok ilyen jellegű tartozását, minden mehet a régiben. Azaz csak mehetne. Mivel ez az 'aljas' TIGAZ nem volt erre hajlandó és további garanciákat akar. Micsoda képmutatás! Ezt tenni, amikor a szavahihetőség nálunk alapkövetelmény? Így elhinteni a bizalmatlanság magvait, így is bizonytalan helyzetünk küszöbén még inkább átlökve a hangulatunk lefelé mutató görbéjét? Arcátlanság! Gyakorlatilag pénz kellene nekik miután szolgáltatást nyújtottak? Ejnye. S ráadásul nem érik be ígérettel? Talán a tapasztalatok miatt?

De milyen érdekes, hogy nem érkeznek olyan hírek, hogy egy börtönben nincs fűtés vagy egy önkormányzatnál. Még azoknál az önkormányzatoknál is van fűtés, ahová a fenti iskolák, óvodák, kollégiumok tartoznak. Náluk miért nincs leszerelve a gázóra? Talán ott rendesen befizették a számlát? Vajon miért? Valószínűleg azért, mert a börtönben "lakóknak" olyan jogaik vannak, amelyeket nem lehet megsérteni, ha már egyszer oda kerültek. Az önkormányzatoknál szintén ez lehet a helyzet, bár a párhuzamot senki ne értse semmilyen vonatkozásában összekapcsolhatónak, még résztvevők személyenkénti cseréjére sem.

Egyszóval a cikkemben szereplő közoktatási feladatellátó helyek minden bizonnyal a sor végére szorultak a kifizetési rangsorban. Talán azért, mert nem tekintjük őket fontosnak ebben a kérdésben? Talán azért, mert nem termelnek profitot, s egyébként is csak a pénzt viszik? Talán azért, mert úgy is annyi iskola van, nosza gyorsítsuk meg a diákok távozását. Egy része így biztos kiiratkozik egy másikba, s rögtön kevesebbet kell másik iskolába irányítani ha összevonjuk, bezárjuk őket. Tudom ez így nem reális, de hátha adok ötleteket vele. Két-három hónap egy hideg iskolában erre mozdítja a közhangulatot, s ha alig marad diák, minek fenntartani?

S igen. Elgémberedett kézzel, pufi dzsekiben, nagyon nehéz odaadóan beszélni Petőfi verseiről vagy akár csak egy grafikont is felrajzolni a táblára. S ez egyformán igaz a diákra és a tanárra is. De a pedagógus nem kiabál, akkor se ha a háza ég. Így velük ne is foglalkozzunk. Bírják hideget, a kötelező órák számának emelését is és örülnek, hogy lassan emelkedni fog a fizetésük. (Értsd: lassan fentebb emelik a minimálbért, mint amennyit most kapnak.)

Egy szó mint száz, melegből könnyű arról beszélni, hogy majd lesz meleg, csak később. Tenni kellene. Előpattintani a tárcát és letenni a pénzt. Azt is ki lehetne számolni, hogy hány kormányzati Skoda árából jöhet ki az elszámolás. (E-mailben vagy kommentben várom a megoldásokat!:) S talán nem gyerekek és nem tanárok, óvónők, iskolatitkárok, takarítók stb. hidegtűrését kellene megfigyelni.

 

.... s végére: Van azért "pozitív" példa is. A gacsályi önkormányzat. Ott egyenjogúság van minden szinten. Ami önkormányzati intézmény, az most fagyoskodik. Volt idő, mikor sehol nem volt gáz. Az idősek otthona megoldotta a kérdést. Igaz a polgármesteri hivatal elől jár a jó példával, mert ott áram sincs. Azt hiszem így aztán mégis kijelenthető: ott aztán gáz van. De máshol is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vime.blog.hu/api/trackback/id/tr263317897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása